fredag 20 juni 2014

Studiebesök i FN-byn

I måndags var vi en grupp från de skånska FN-föreningarna som fick tillfälle att besöka FN-byn i Köpenhamn.

Åtta FN-organisationer är samlade under samma tak. Byggnaden som ligger på Marmorolen i Nordhavn har en mycket originell utformning, och är uppförd på ett miljövänligt sätt. På det här sättet blir det naturligt för de olika grenarna i FN-familjen att samarbeta.

 Martina Johansson är en av fyra nordiska praktikanter på WFP, World Food Programme. Hon  tog emot oss tillsammans med sina kollegor och berättade både om huset och verksamheten där. Med sina ca 1100 anställda är detta ett av de största FN-kontoren i världen.

Konferenssal som används vid större möten
Besökare från Kristianstad, Malmö, Trelleborg, Lund, Helsingborg, Landskrona och Lund lyssnar intresserat


Anne Poulsen som är chef för WFP-kontoret, World Food Programme, berättade om organisationens arbete för att motverka hungern i världen. Hon underströk att det finns tillräckligt med mat för alla i världen, men det handlar om pengar och i viss mån logistik. Man har på senare tid ändrat inriktning från matbistånd till matassistans. Det kan betyda att man istället för att distribuera matpaket delar ut bankkort som är laddade med pengar. Detta gynnar även den lokala företagsamheten. WFP-kontoret i Köpenhamn jobbar mycket med kommunikation, och söker vägar att nå ut med information om läget i världen. Anne uttryckte stor tacksamhet för de insatser som Svenska FN-förbundet gör med Skolmatskampanjen t.ex.




En av flera engagerade föreläsare från FN-organisationerna


UNFPA är FN:s befolkningsfond. - Mette Strandlod sade att man i sitt arbete utgår från de Mänskliga rättigheterna. För fattiga kvinnor är familjeplanering bland det viktigaste. Kvinnorna ska inte tvingas att föda fler barn än de önskar. I kampen mot kvinnlig omskärelse samarbetar man ofta med religiösa ledare som t.ex. imamer. Det betonas att hela samhällen måste övertygas om att överge de gamla sedvänjorna för att inte oomskurna kvinnor ska bli utfrysta.

Mette Fjalland från UNDP, FN:s utvecklingsprogram, berättade att detta är den s att största av FN:s utvecklingsorganisationer, och den som har det bredaste mandatet. Det finns flera exempel på länder där fattigdomen har bekämpats med framgång, däribland Vietnam. UNDP vill gärna komma in snabbt i ett land där det skett en katastrof för att initiera en utveckling. Efter naturkatastroferna på Filippinerna erbjöd man t.ex. tillfälliga jobb, som ledde till att ett antal personer kunde försörja sig och skaffa sig kunskap. Mette sade också att energi- och miljöfrågor är en viktig del av utvecklingsarbetet.Teknisk support erbjuds, liksom annan kunskap och hjälp med koordination. UNDP arbetar enbart i länder där regeringen bjudit in dem.

UN Women har en samordnade uppgift mellan alla FN-organen, när det gäller jämställdhetsfrågor, förklarade Petra Auer. De nordiska länderna har kommit längre än många andra, och är som viktiga förebilder och som bidragsgivare. Nu ser man fram emot konferensen nästa år, Beijing +20. Liksom övriga FN-organ har man nu mycket fokus på Post2015, och vad som kommer efter Millenniemålen.

Sammanlagt var det en innehållsrik eftermiddag när vi fick lära oss en hel del om hur de olika FN-organen arbetar. Vi blev väldigt varmt välkomnade, och vi förstod att man gärna tar emot studiebesök från både FN-föreningar, skolor och andra organisationer. Att sprida information och att skapa kontakt hör, sades det tydligt, till FN-byns i Köpenhamn viktigaste uppgifter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar